ONZE THEMA'S Cultuurtrajecten in organisaties

Iedere organisatie heeft een eigen organisatiecultuur. Naast de organisatiestructuur is de organisatiecultuur zeer bepalend voor de bedrijfsprocessen in uw organisatie. Spankracht begeleid organisaties en bedrijven die aan de slag willen met de cultuur in hun organisatie.
In de basis kan de organisatiecultuur worden ontleed is twee elementen: de normen en waarden in uw bedrijf. Enerzijds zijn er formele regels en afspraken; de normen, maar er zijn anderzijds ook informele, ongeschreven regels; de waarden. Als het goed is worden de normen en waarden van uw organisatie breed gedragen onder uw medewerkers en is een subtiele balans tussen beide.
Het gaat over hoe je met elkaar omgaat in een organisatie. Spreek je elkaar aan, en hoe doe je dat? Heb je oog voor elkaar? Hoe los je problemen op: gooi het op het bordje van de leidinggevende, of zoek je mee naar de oplossing? Wat voor betekenis heeft het om in de organisatie te werken waar je werkt?

Cultuurclash
Als er wat veranderd in een organisatie -bijvoorbeeld door een fusie of interne structuurwijzigingen- komen verschillende culturen bij elkaar. Vaak pas op dit soort momenten worden medewerkers zich bewust van hun eigen organisatiecultuur, vaak omdat je dan merkt dat verschillende organisatieculturen met elkaar kunnen botsen. Soms vloeien verschillende organisatieculturen wanneer zij samen komen na verloop van tijd over in een nieuwe gezamenlijke organisatiecultuur. Vaak echter is er enige inspanning nodig om ervoor te zorgen dat botsingen die zich voordoen leiden tot een nieuwe balans. Er ontstaan vaak beelden over elkaar die maar moeilijk aangepast worden. Vervelender is het als een wij-zij cultuur ontstaat, bijvoorbeeld tussen het uitvoerend personeel en de leidinggevenden. Dat is niet bevorderend voor de sfeer en voor het resultaat van het bedrijf of organisatie. Leidinggevenden lopen vaak voorop in veranderingstrajecten omdat ze er nauw bij betrokken zijn. Het voorkomen van weerstanden op de werkvloer maakt dat gewenste veranderingen breed gedragen worden en medewerkers zich bewust worden van de betekenis van de veranderingen voor de normen, waarden en werkwijze die zij hebben.

Breed gedragen
Spankracht hanteert in cultuurveranderingstrajecten het uitgangspunt dat je cultuur niet verandert in de top, maar alleen als alle lagen betrokken zijn. Na een intensieve kennismaking met het bedrijf bieden wij diverse instrumenten en methoden aan om met alle medewerkers in het bedrijf actief te werken aan een cultuurverandering. Hierbij werken we met alle mensen uit het bedrijf, kijken we naar cultuurdragers en versterkers zoals communicatiemiddelen en methoden, activiteiten. Om een verandering tot stand te kunnen brengen zijn drie woorden van belang: moeten, willen en kunnen.
Dus In hoeverre moet er wat veranderen en waarom?
Willen mensen het wel?
Welke weerstanden leven er, welke kansen zijn er?
Kunnen mensen het wel?
En zo niet wat hebben ze nodig om het wel te kunnen?

Het met medewerkers samen beantwoorden van deze vragen draagt bij aan het cultuurbewustzijn in uw organisatie. Daardoor kunnen weerstanden doorbroken worden en ontstaat geleidelijk een breed gedragen organisatiecultuur.

 
Onze thema's
Brede schoolontwikkeling
Woonservicezone
Cultuurtrajecten in organisaties
Jongeren en woonwensen
Onze opdrachtgevers
Klik hier voor de complete lijst